Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Μόρια σε σχήμα ανθρώπου


Ερευνητές σε εργαστήριο των ΗΠΑ δημιουργήσαν μια ολόκληρη οικογένεια από μόρια σε σχήμα ανθρώπου, τα NanoKids: από το νανο-παιδί μέχρι τον τον νανο-μάγειρα, οι ανθρωπόμορφες ενώσεις χρησιμεύουν ως εκπαιδευτικό εργαλείο για μαθητές γυμνασίου.
Ο Τζέιμς Τουρ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Rice στο Χιούστον, σχολίασε στην ηλεκτρονική σελίδα του Nature: «Έχουμε ολόκληρες κοινότητες που ζουν σε γυάλινα βάζα στο εργαστήριο».
Τα νανο-παιδιά έχουν ύψος μόλις δύο νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου). Ο κορμός τους αποτελείται από δακτυλίους βενζενίου -εξάγωνα από άτομα άνθρακα-, τα άκρα τους από άνθρακα και υδρογόνο και το κεφάλι τους από αλκοόλες - για μάτια έχουν άτομα οξυγόνου.
Τα πρώτα ανθρωπόμορφα μόρια δημιουργήθηκαν το 2001. Σήμερα η οικογένεια έχει μεγαλώσει σημαντικά και περιλαμβάνει πολλά νέα μέλη, όπως τον μακρυμάλλη νανο-έφηβο, τον νανο-Τεξανό, τον νανο-μονάρχη και τον νανο-ακαδημαϊκό.
Οι ερευνητές συνδέουν στον κορμό τα μέλη ή άλλα μόρια με τη βοήθεια ιόντων ιοδιδίου. Αν στα πόδια προστεθούν άτομα θείου, τα νανο-παιδιά μπορούν να σταθούν όρθια σε επιφάνειες από χρυσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: