Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

«Βράζει» η Αρκτική


ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ… ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Θα λιώσει φέτος ο Βόρειος Πόλος;
Ένα στοίχημα πενήντα - πενήντα είναι κατά τους επιστήμονες η δραματική προοπτική να λιώσουν για πρώτη φορά στην Ιστορία οι πάγοι στον Βόρειο Πόλο και το φθινόπωρο να είναι δυνατός ο διάπλους μέχρι το βορειότερο σημείο της Γης.
«Από επιστημονική άποψη, ο Βόρειος Πόλος είναι απλώς άλλο ένα σημείο της Γης αλλά από πλευράς συμβολισμού είναι τεράστια η σημασία του. Υποτίθεται ότι πρέπει να υπάρχει πάγος στον Βόρειο Πόλο, όχι υγρό στοιχείο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Σερίζ του Αμερικανικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Κολοράντο.
Η εξαφάνιση των πάγων της Αρκτικής από τη μια αποτελεί ένα από τα πλέον δραματικά παραδείγματα των επιπτώσεων από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Παράλληλα όμως, αν πράγματι συντελεστεί, οι χώρες του αρκτικού κύκλου θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το κοιτάσματα πετρελαίου και μετάλλων, που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτα, επειδή είναι αδύνατη η εξόρυξή τους εξαιτίας του στρώματος πάγου που τα καλύπτει.
Ειδικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πιθανότητες μέσα στο καλοκαίρι να χαθούν απολύτως οι πάγοι από τον Βόρειο Πόλο είναι μεγαλύτερες από 50%, επειδή το παχύ στρώμα πάγου που είχε σχηματιστεί στην περιοχή στη διάρκεια πολλών χρόνων δεν υπάρχει πλέον και έχουν στη θέση του σχηματιστεί τεράστιες ζώνες από ένα πολύ λεπτότερο στρώμα σε διάστημα μόλις μιας χρονιάς.
Είναι φυσικό πως το στρώμα αυτό είναι πολύ πιο ευάλωτο στην τήξη μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ σύμφωνα με στοιχεία από δορυφόρους, τις τελευταίες εβδομάδες εκτιμάται ότι έχει σημαντικά αυξηθεί ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι και είναι ο σχετικός δείκτης μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι, όταν σημειώθηκε ρεκόρ όλων των εποχών στο λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής σε ένα καλοκαίρι.
«Αν ρωτούσατε εμένα ή άλλους επιστήμονες πριν από μερικά χρόνια, θα λέγαμε ότι μπορεί να χαθεί ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος του στρώματος πάγου κάποια στιγμή από το 2050 έως το 2100», δήλωσε ο Μαρκ Σερίζ. «Στη συνέχεια, σχετικά πρόσφατα, αναθεωρήσαμε κατά κάποιον τρόπο αυτές τις εκτιμήσεις και τοποθετήσαμε το οριακό σημείο ίσως και στο 2030. Τώρα υπάρχουν επιστήμονες που λένε ότι μπορεί ακόμη συντομότερα. Τα πράγματα εξελίσσονται, προφανώς, ταχύτατα».
Επίσης, αν και εκτιμάται ότι ο περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα καθυστερήσει λίγο μια τέτοια εξέλιξη, στην ουσία το να μείνει μια μέρα ο Βόρειος Πόλος χωρίς πάγο είναι αναπόφευκτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: