Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Το αστέρι της Βηθλεέμ


Το αστέρι της Βηθλεέμ έχει αφήσει το σημάδι του στα Ευαγγέλια καθώς επίσης και έναν αστερισμό τραγουδιών. Ήταν καθαρά ένα θείο σημάδι, δημιουργήθηκε ως εκ θαύματος στη γέννηση του Ιησού; ή ήταν ένα αστρονομικό γεγονός ιδίω δικαιώματι?
Ο John Mosley, επόπτης προγράμματος για το Griffith παρατηρητήριο στο Λος Άντζελες, λέει ότι υπάρχουν διάφορα επιστημονικά σενάρια για το "αστέρι της κατάπληξης. "Μέσω των ετών, οι αστρονόμοι και άλλοι έχουν προτείνει ποικίλα αντικείμενα για τους κομήτες αστεριών των Χριστουγέννων, ένα αστέρι ή μια ομαδοποίηση πλανητών. Μερικοί προτείνουν ότι το αστέρι ήταν ένα θαύμα που δημιουργήθηκε ειδικά από το Θεό. Μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να αποδειχθεί ή να ανασκευαστεί, και είναι εξ ολοκλήρου έξω από τη σφαίρα της επιστήμης. Αλλά εκεί καμία ανάγκη να προσφύγει στα θαύματα, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά αστρονομικά γεγονότα του χρόνου. Το πρώτο πράγμα είναι να καθοριστεί η κατά προσέγγιση ημερομηνία της γέννησης του Ιησού.
Κατόπιν εξετάζουμε τον ουρανό εκείνης της περιόδου και προσπαθούμε να προσδιορίσουμε το αστέρι. Δεν λειτουργεί με άλλο τρόπο γύρω από αυτό . Δεδομένου ότι ουσιαστικά οποιοδήποτε έτος μπορεί να καυχηθεί τουλάχιστον ένα ενδιαφέρον γεγονός στον ουρανό, η αστρονομία πρέπει να ακολουθήσει την ιστορία. Υποθέστε, καθώς πολλοί ιστορικοί έχουν πεί, ότι το πλέον πιθανό χρονικό πλαίσιο για τη γέννηση του Ιησού ήταν μεταξύ 3 Π.Χ. και 1 Μ.Χ.. Επίσης υποθέστε ότι το αστέρι της Βηθλεέμ θα μπορούσε να παρατηρηθεί από τα παρατηρητές αλλού στον κόσμο, και όχι μόνο από τους 3 Μάγους — που είναι γνωστό ως "τα σοφά άτομα" ή "βασιλιάδες" αλλά ήταν πραγματικά ιερείς που στηρίχθηκαν στην αστρολογία. Αυτές οι υποθέσεις θα απόκλειαν μερικούς από τους πρωταρχικούς υπόπτους στο μυστήριο: κομήτες, αστέρια γνωστά ως νόβα, και αστέρια γνωστά ως σουπερνόβα. Οι Κινέζοι, που έκαναν μια ιδιαίτερα καλή εργασία των αστρονομικών φαινομένων καταχώρησης, δεν κατέγραψαν κανένα τέτοιο φαινόμενο κατά τη διάρκεια των εν λόγω ετών .

Δεν υπάρχουν σχόλια: