Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Τουτανχαμών



Το πραγματικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τη χρυσή μάσκα του νεαρού βασιλιά Τουταγχαμών παρουσιάζεται, από χθες, για πρώτη φορά στον κόσμο, σε έναν κλιματολογικά ελεγχόμενο χώρο, σε προθάλαμο στον ίδιο τον τάφο του, στην Κοιλάδα των Βασιλέων, κοντά στο Λούξορ.
Επειτα από περισσότερα από 3.000 χρόνια από τον θάνατό του και 85 από την εύρεσή του αποκαλύπτεται ότι ο Φαραώ της Αιγύπτου, Τουταγχαμών, είναι ένα αγόρι γύρω στα 19 που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον βασιλιά, με ελαφρώς υπερμεγέθη μπροστινά δόντια, που φανερώνουν ένα μικρό χαμόγελο στο πρόσωπό του, με αμυγδαλωτά μάτια και γαμψή μύτη.



Ακόμη, εξετάσεις σε αξονικό τομογράφο έδειξαν ότι είχε σπάσει το αριστερό πόδι του, μάλλον από ατύχημα. Πιθανολογείται ότι πέθανε από μόλυνση εξαιτίας του ατυχήματος, αφού μέχρι τότε ήταν υγιέστατος, ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο δολοφονίας του νεαρού ηγεμόνα.




Αντίθετα με άλλες μούμιες που εκτίθενται σε μουσεία, αυτή του Τουταγχαμών θα παραμείνει για πάντα στον πλούσιο και ασύλητο τάφο του, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.
Οι αρχαιολόγοι χρειάστηκαν δύο χρόνια για την προσεκτική διαδικασία αποκατάστασης της μούμιας, αλλά και για σειρά εξετάσεων με τις οποίες θα διαπιστωνόταν η κατάστασή της. Μέχρι σήμερα το άθικτο πρόσωπο του βασιλιά λόγω της μουμιοποίησης το έχουν δει μόνο πενήντα άνθρωποι. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζαχί Χαβάς, αναμένεται κοσμοσυρροή στον τάφο προκειμένου να απολαύσουν αυτό το μοναδικό εύρημα, το οποίο θα εκτίθεται για αόριστο χρονικό διάστημα.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν καθαρά το πρόσωπο και το σώμα τυλιγμένα σε λινά υφάσματα. Μοναδική ανησυχία του Χαβάς είναι το να μην προκληθούν ζημιές, δηλαδή να γίνει η μούμια σκόνη, από τη ζέστη και την υγρασία. «Το μόνο κομμάτι που έμεινε σε καλή κατάσταση στη μούμια είναι το πρόσωπο. Πρέπει να διατηρήσουμε το πρόσωπο», τόνισε.
Οσον αφορά ένα άλλο μυστήριο, που έχει να κάνει με το πέος του Φαραώ, το οποίο απουσίαζε, με αποτέλεσμα πολλοί να σκεφτούν ότι είχε κλαπεί το 1942, ανιχνεύθηκε να είναι κρυμμένο στην άμμο μέσα στα μουμιοποιημένα τυλίγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: