Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Σχετικά με τον Σείριο

Ο Σείριος όπως φωτογραφήθηκε από το Χαμπλ. Κάτω αριστερά ο αμυδρός νάνος Σείριος Β (η τελίτσα)








Τύπος άστρου: Λευκο άστρο Φασματοσκοπική κλάση: Α1V Απόσταση: 8,6 έτη φωτός (σημ. το κοντινότερο άστρο στη Γη είναι το πρόξιμα κενταύρου στα 4 έτη φωτός) Φωτεινότητα: 24L Μάζα: 2,2 φορές μεγαλύτερη από του ήλιου Επιφανειακή θερμοκρασία: ~10.000 βαθμούς Κelvin Διάρκεια ζωής του άστρου: 1 δισεκατομμύριο χρόνια

Το περιβάλλον του Σείριου

Κατοικήσιμη Zώνη (που μπορεί να φιλοξενήσει πλανήτες με ζωή): απόσταση από το άστρο 2 AU μέχρι 5 AU (1 AU = η απόσταση γης-ήλιου =~ 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα) Ζώνη που μπορεί να φιλοξενήσει πλανήτες με σταθερές τροχιές: μέχρι 10 AU Γνωστοί συνοδοί του άστρου: Λευκός νάνος Σείριος Β, (απόσταση 20 AU, 1 περιστροφή γύρω από τον Σείριο Α κάθε 50 χρόνια)

Τα άστρα της φασματικής κλάσης Α είναι φωτεινά λευκά. Λόγω της μεγάλης μάζας τους, είναι ενεργητικά και αρκετές φορές φωτεινότερα από τον ήλιο. Αλλά τα αποθέματά τους σε υδρογόνο εξαντλούνται και πιο γρήγορα από άστρα τύπου F, και έτσι η βιολογική εξέλιξη σε αυτά τα άστρα είναι πολύ περιορισμένη. Το εμφανές αστέρι τύπου Α είναι ο Σείριος. Είναι επίσης το κοντινότερο αστέρι που είναι ορατό από την Ευρώπη δίχως τηλεσκόπιο. Την άνοιξη και το χειμώνα, ο Σείριος είναι μια κοσμική έκρηξη φωτός που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί. Με ηλικία που μέχρι στιγμής φτάνει τα 300 εκατομμύρια χρόνια, ο Σείριος θεωρείται ακόμα σε φάση νεαρής ηλικίας, αλλά αυτό το διάστημα είναι υπέρ-αρκετό για να σχηματιστούν γεώμορφοι πλανήτες. Λόγω της κολοσιαίας του φωτεινότητας, η κατοικίσιμη ζώνη για το Σείριο είναι πολύ ευρεία, φτάνει από 2 AU μέχρι 5 AU. Συνεπώς ο Σείριος ενδέχεται να έχει σε τροχιά από 3 έως και 4 κατοικίσιμους κόσμους. Φυσικά ο όρος "κατοικίσιμος" μπορεί να συμπεριλαμβάνει από πλάσματα των αρχαικών εποχών όπως και πολύπλοκα σπονδυλωτά ζώα. Τα τελευταία όμως δεν έχουν καμία ελπίδα εμφάνισης στον Σείριο.

Οποιοσδήποτε πλανήτης στο Σείριο θα είναι ένας νέος κόσμος που καλύπτεται από θερμούς και ρηχούς ωκεανούς. Εάν σχηματίστηκαν ήδη κάποιοι ήπειροι τότε θα είναι μικροί, δίχως διάβρωση και έντονα ηφαιστιογενείς. Ο πλανήτης θα σκεπάζεται από μια πολύ πυκνή και υγρή ατμόσφαιρα, και όλο αυτό το σκηνικό θα κυριαρχείται από ένα πολύ φωτεινό και βίαιο ήλιο. Στον βυθό αυτών των ωκεανών, προστατευμένα από την θανατηφόρα υπεριώδη ακτινοβολία, απλές μορφές βακτηριακής ζωής θα έχουν αρχίσει να ευδοκιμούν, με την εύνοια υδροθερμικών πιδάκων από το εσωτερικό του πλανήτη. Οποιοσδήποτε ξένος διαστημικός επισκέπτης σε αυτούς τους κόσμους δεν θα πρέπει να ξεχάσει τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά για τον Σείριο! Οποιοδήποτε πρωτόγονο είδος ζωής σε αυτούς τους πλανήτες θα πεθάνει προτού προλάβει να βρει την ευκαιρία να εξελιχθεί ιδιαίτερα. Ο Σείριος θα εγκαταλείψει την κύρια ακολουθία του σε μόνο 700 εκατομμύρια χρόνια από τώρα, καταστρέφοντας όλους του πλανήτες του συστήματος (κοσμική έκρηξη υπερκαινοφανούς). Γι'αυτό τον λόγο, τα άστρα του τύπου Α στις περισσότερες περιπτώσεις δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη από τους επιστήμονες στα πλάνα τους για αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Η Γη έχει ηλικία 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι πρώτοι κυτταρικοί οργανισμοί εμφανίστηκαν πριν 3.6 δισεκατομμύρια χρόνια. Ο άνθρωπος τα τελευταία 1-2 εκατομμύρια χρόνια. Η ζωή χρειάστηκε 3.5 δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης για να φτάσει στα πρωτεύοντα θυλαστικά και στον άνθρωπο. Συγκρητικά το σύστημα του Σείριου έχει ηλικία μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια και θα πεθάνει μετά τα επόμενα 700 εκ.χρόνια. Το παραπάνω άρθρο έχει στοιχεία από επαγγελματίες αστροφυσικούς και το παραθέτω ως απάντηση σε αυτούς που πιστεύουν ότι άνθρωποι στη Γη μπορεί να προήλθαν από το Σείριο. Η κατοικίσιμη ζώνη του Σείριου σε κλίμακα (o υποθετικός πλανήτης με μωβ μέσα στη ζώνη, ο νάνος Σείριος Β σε απόσταση 20 AU)

Δεν υπάρχουν σχόλια: