Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Το ασανσέρ του διαστήματος



Διεθνής ομάδα επιστημόνων, που κινούνται έξω από τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, βρίσκονται κοντά στην κατασκευή του ανελκυστήρα που θα μας... ταξιδεύει στ' αστέρια.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι μέσα στα επόμενα 8 χρόνια η Γη δεν θα είναι παρά... το ισόγειο... ενός ουρανοξύστη του Διαστήματος. Οι Ιάπωνες επιστήμονες, που πρωτοστατούν στο εγχείρημα, πρόκειται να φιλοξενήσουν συναδέλφους τους από τη NASA και άλλους ειδικούς εταιρειών αεροδιαστημικής σε συνέδριο στο Τόκιο τον Νοέμβριο για την κατάρτιση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής του διαστημικού ανελκυστήρα.



Η θεωρία φαίνεται παραπλανητικά απλή. Το όλο εγχείρημα θα περιλαμβάνει ένα σταθμό-βάση στη Γη και ένα δορυφόρο σε τροχιά, στον οποίο θα «δεθούν» τα καλώδια του διαστημικού ασανσέρ.Ήδη οι επιστήμονες της αμερικανικής εταιρείας Liftport έχουν κατασκευάσει το εξαιρετικά ισχυρό καλώδιο (με μήκος που θα φτάνει τα 40.000 χλμ.) από τρία νήματα σύνθετου ανθρακονήματος, τα οποία στη συνέχεια «εγκλωβίζονται» σε φάιμπεργκλας. Αν και τρομερά ανθεκτικό, το καλώδιο έχει πλάτος μόνο 5 εκατ. και πάχος περίπου όσο 6 φύλλα χαρτιού -μοιάζοντας περισσότερο με κορδέλα! Οι επιστήμονες προτείνουν τον Ειρηνικό Ωκεανό ως το ιδανικό σημείο για την κατασκευή του σταθμού-βάσης, από τον οποίο θα ξεκινά την κίνησή του το ασανσέρ.Οι υποστηρικτές της ιδέας υπόσχονται ένα φτηνό και πολύ προσιτό μέλλον στο Διάστημα, υποστηρίζοντας ότι το κόστος για τη μεταφορά προϊόντων και ανθρώπων στο Διάστημα θα είναι δεκάδες φορές μειωμένο σε σύγκριση με το σημερινό. Μιλούν επίσης για την προοπτική τουριστικών επισκέψεων σε ένα «ουράνιο» ξενοδοχείο σε σταθερή τροχιά 36.000 χλμ. πάνω από τη Γη, με μια θέα που μέχρι στιγμής μόνον οι αστροναύτες είχαν την τύχη να απολαύσουν.

2 σχόλια:

Nikolaos είπε...

rikse mia matia edw

http://scriptorsenex.blogspot.com/2008/01/cape-stolbchatiy.html

http://fogonazos.blogspot.com/2007/08/giants-causeway.html

Ελλην είπε...

Euxaristo file Niko gia tin protasi sou.