Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Ο πλανήτης πηγαίνει πίσω στην εποχή των Δεινοσαύρων! - σχολιάζουν επιστήμονες


Το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον αιώνα που έρχεται θα μπορούσε να σημαίνει την επιστροφή σε θερμοκρασίες της εποχής των δεινοσαύρων και να οδηγήσει στην εξαφάνιση περισσοτέρων από τα μισά βιολογικά είδη, δήλωσε πρόσφατα ένας επιστήμονας. Όχι μόνο τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα θα φτάσουν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 εκατομμυρίων χρόνων, αλλά και οι παγκόσμιες κατά μέσον όρο θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες από αυτές που υπήρχαν για 10 εκατομμύρια χρόνια, είπε ο Chris Thomas του Πανεπιστημίου της Υόρκης.
Ποσοστό μεταξύ 10 και 99 % των ειδών θα έρθουν αντιμέτωπα με ατμοσφαιρικές συνθήκες που για τελευταία φορά είχαν υπάρξει πριν την εξέλιξή τους, με αποτέλεσμα ποσοστό μεταξύ 10 έως 50 % αυτών να κινδυνεύει να εξαφανιστεί. «Θα μπορούσαμε ήδη να βρισκόμαστε στο κρίσιμο κατώφλι ενός κύματος μαζικών εξαφανίσεων», δήλωσε ο Thomas στην ετήσια συνάντηση της Βρετανικής Εταιρίας για την Προαγωγή της Επιστήμης.
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι παγκόσμιες κατά μέσον όρο θερμοκρασίες θα ανέβουν από δύο έως έξι εκατοστιαίες μονάδες μέχρι το 2100, κυρίως ως αποτέλεσμα της άντλησης από τον αέρα διοξειδίου του άνθρακα από την καύση φυσικών καυσίμων που χρησιμεύουν για μεταφορές και παροχή ενέργειας.
«Αν οι πιο δυσοίωνες θερμοκρασιακές προβλέψεις επαληθευτούν, τότε θα επιστρέψουμε σε παγκόσμιες θερμοκρασίες που δεν έχουμε ξανασυναντήσει, από την εποχή των δεινοσαύρων», λέει ο Thomas. «Αρχίζουμε να τοποθετούμε αυτά τα δεδομένα σε μια ιστορική προοπτική. Αυτές είναι συνθήκες, που δεν έχουν συμβεί για εκατομμύρια χρόνια, έτσι κανένα από τα είδη δε ήταν εκτεθειμένο σε αυτές πριν», συμπλήρωσε.
Ο Thomas λέει ότι επιστημονικές παρατηρήσεις έχουν ήδη ανακαλύψει ότι όπως προβλέφτηκε από τα κλιματολογικά μοντέλα 80% των ειδών έχουν ήδη ξεκινήσει να μετακινούν τις υφιστάμενες ζώνες διαβίωσής τους σε απάντηση των αλλαγών των κλιματολογικών συνθηκών. «Αυτή η μετακίνηση συνδέεται άμεσα με το κλίμα. Είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη των κλιματολογικών αλλαγών», είπε.
Όχι μόνο τα ζώα, τα πουλιά και τα έντομα έχουν αρχίσει να αντιδρούν, αλλά έχουν υπάρξει στοιχεία, ότι και η βλάστηση ακόμη μετακινείται. Για παράδειγμα, οι επιπτώσεις των αλλαγών του κλίματος στο βιολογικό περιβάλλον των οικοσυστημάτων έχουν ήδη οδηγήσει στην εξαφάνιση περισσοτέρων από 1% των αμφίβιων ειδών του πλανήτη, είπε ο Thomas. Όχι μόνο κάποια είδη απλά δε θα βρίσκουν πια κατάλληλο μέρος να ζήσουν, αλλά θα υπάρξει και ανταγωνισμός με εισβολείς, είδη τα οποία θα έχουν αναγκαστεί να μετακινηθούν από τις αρχικές περιοχές τους. Αυτό θα προκαλούσε όχι μόνο την εξολόθρευση, αλλά και την ανάμειξη των ειδών, πράγμα που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν.
Και οι αλλαγές θα συμβούν στο γρηγορότερο ρυθμό που έχει συμβεί ποτέ στην εξέλιξη. «Με όρους γεωλογίας, 100 χρόνια σημαίνει ουσιαστικά ακαριαία», σχολίασε ο Thomas.

Δεν υπάρχουν σχόλια: