Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Η μουσική των αστεριών


Αστρονόμοι κατέγραψαν τον ήχο τριών άστρων παρόμοιων με τον Ήλιο χρησιμοποιώντας το γαλλικό διαστημικό τηλεσκόπιο Corot.
Όπως γράφουν στην επιστημονική επιθεώρηση Science, οι ηχογραφήσεις θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό των άστρων.
Η «μουσική» κάθε άστρου είναι ένα κανονικό επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το άστρο πάλλεται, ενώ η ελαφρά διαφοροποίηση στον ήχο που εκπέμπει το καθένα, οφείλεται στη διαφορετική ηλικία, μέγεθος και χημική σύνθεση.
Η τεχνική που αποκαλείται «αστρική σεισμολογία» έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των αστρονόμων, καθώς οι ήχοι μπορούν να δώσουν ενδείξεις για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του άστρου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ερίκ Μισέλ από το Αστεροσκοπείο του Παρισιού, η τεχνική έχει ήδη προσφέρει στους ερευνητές νέες πληροφορίες για τις εσωτερικές διεργασίες των άστρων. Χαρακτηρίζει τη μέθοδο συναρπαστική καθώς πρόκειται για ένα εντελώς νέο τρόπο να μελετήσει κανείς το διάστημα.
Ο καθηγητής Μισέλ ανακάλυψε ότι οι δονήσεις των άστρων είναι πολύ κοντά σε αυτό που είχε προβλεφθεί για τα άστρα του είδους τους, αν και υπήρξε μία μικρή απόκλιση από το αναμενόμενο. Αυτή η απόκλιση υποδεικνύει ότι οι αστρονόμοι πρέπει να εξειδικεύσουν ακόμη περισσότερο τις θεωρίες τους για την αστρική εξελικτική διαδικασία.
Ο καθηγητής Ίαν Ρόξμπεργκ από το Queen Mary College του Λονδίνου είναι μεταξύ αυτών που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τους αστρικούς ήχους και να αντλήσουν από αυτούς καινούργιες πληροφορίες. «Δεν είναι εύκολο», ισχυρίζεται. «Είναι σαν να ακούς τον ήχο ενός μουσικού οργάνου και στη συνέχεια να προσπαθείς να ανακατασκευάσεις το σχήμα του οργάνου».
Ο Δρ Τιμ Ο’ Μπράιεν από το Κέντρο Αστροφυσικής Jodrell Bank του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ επισημαίνει ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των αστρονόμων που ακούνε τα άστρα και άλλους διαστημικούς ήχους: «Είναι ενδιαφέρον από μόνο του, ενώ είναι και επιστημονικά χρήσιμο». Ο Δρ Ο’ Μπράιεν έχει συλλέξει τους αγαπημένους του διαστημικούς ήχους στην ιστοσελίδα του Jodrell Bank, Jodcast (κάντε κλικ εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: