Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2008

Η αποκάλυψη των μυστικών της Ανταρκτικής


Λεπτεπίλεπτοι, πορτοκαλί αστερίες, πολύχρωμα εξωτικά ψάρια και ολοθούρια είναι μόνο μερικά από τα εξωτικά πλάσματα που εντοπίστηκαν στις ακτές της Ανταρκτικής, σε μια περιοχή η οποία ήταν καλυμμένη με πάγο για αρκετό χρονικό διάστημα.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι εξερευνητές καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν την ταξινόμηση οργανισμών σε μια περιοχή της Ανταρκτικής η οποία καλύπτονταν από δυο τεράστιες νησίδες πάγου για αρκετά χρόνια και εκτείνονταν σε μια έκταση 3,900 τετραγωνικών μιλίων κατά μήκος της Θάλασσας Γουέντελ.
Οι νησίδες αυτές, οι οποίες είναι τουλάχιστον 5,000 ετών, κατέρρευσαν σταδιακά σε δυο φάσεις τα τελευταία 12 χρόνια. Η πρώτη νησίδα κατέρρευσε πριν από 12 χρόνια και η δεύτερη το 2002.
Το πιο πιθανό αίτιο αυτής της κατάρρευσης φαίνεται να είναι το φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης, αναφέρει ο Gauthier Chapelle από το Πολικό Ίδρυμα στις Βρυξέλες.
«Στο μέλλον αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση. Το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στην περιοχή πρόκειται να επαναληφθεί και σε πολλές άλλες περιοχές της Ανταρκτικής», σχολιάζει ο Chapelle.
Το λιώσιμο των νησίδων πάγου δεν αναμένεται να συμβάλει άμεσα στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τεράστιοι αυτοί όγκοι του πάγου λειτουργούν σαν φράγματα τα οποία εμποδίζουν την κίνηση των πάγων κατά μήκος των ακτών της Ανταρκτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: