Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

ΖΕΥΓΑΡΙ 5.000 ΕΤΩΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΕΝΟ


ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΛΙΘΙΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΓΚΣΛΙΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΤΑΦΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Για πέντε με έξι χιλιάδες χρόνια ένα νεαρό ζευγάρι είχε μείνει αγκαλιασμένο σε έναν ήσυχο και άθικτο τάφο. Πριν από λίγο καιρό, ο τάφος του ζευγαριού της Λίθινης Εποχής ανακαλύφθηκε έξω από την πόλη της Ιταλίας. Οι αρχαιολόγοι εργάζονται σκληρά για να ξετυλίξουν το μυστήριο του διπλού τάφου. Το ότι δύο άτομα θάφτηκαν στον ίδιο τάφο είναι κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για τη Λίθινη Εποχή. Οι νεκροί εκείνης της εποχής θάβονταν συνήθως ένας, ένας ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, σε μαζικούς τάφους.
Οι αρχαιολόγοι δε γνωρίζουν ακόμη αν το αγκαλιασμένο ζευγάρι ήταν ερωτευμένοι, αδέλφια ή κάτι άλλο. Δεν έχει διευκρινιστεί ούτε καν αν είναι διαφορετικού φύλου, αλλά ούτε ακόμη αν θυσιάστηκαν, αν πέθαναν από κάποια ασθένεια ή αυτοκτόνησαν. Οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν, πάντως, να συμπεράνουν από τις οδοντοσοιχίες τους ότι πέθαναν αρκετά νέοι.
Εκεί κοντά οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης εργαλεία της Λίθινης Εποχής και άλλον ένα σκελετό, και τώρα θα εξετάσουν προσεκτικά αν η τοποθεσία ήταν χώρος ταφής και για άλλους ανθρώπους.
Το αγκαλιασμένο ζεύγος θα μεταφερθεί τώρα από το χώρο της ανασκαφής σε ένα μουσείο. Οι αρχαιολόγοι υπόσχονται ότι δε θα τους χωρίσουν τους σκελετούς κατά τη μεταφορά. Κανονικά, τα οστά μεταφέρονται ένα ένα και συναρμολογούνται ξανά στα μουσεία, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να ανασύρουν όλο το κομμάτι του εδάφους, ώστε να μεταφέρουν το ζευγάρι στο μουσείο όπως ακριβώς βρέθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: