Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

H «σκοτεινή πλευρά»




Η Κάλι λοιπόν, είναι η «σκοτεινή πλευρά» της Σάκτι -της θηλυκής πλευράς του Σίβα δηλαδή. Όταν η Σάκτι οργίζεται, μεταμορφώνεται στην Κάλι. Ακόμα όμως και με την τρομερή μορφή και καταστρεπτική μανία της, η Κάλι δεν επιτίθεται αλόγιστα και τυχαία. Η οργή της είναι πάντα ενάντια στο κακό, στην άγνοια και -κυρίως- ενάντια σε όσους εμποδίζουν άλλους να απαλλαχθούν από την άγνοια. Ο Σίβα, είναι ο μόνος που μπορεί να ημερέψει την οργή της Κάλι και να την μετατρέψει πάλι στην Σάκτι, μιας και είναι ο μόνος που μπορεί ν’ αντέξει την καταστροφική της μανία, όντας και ο ίδιος Καταστροφέας. Έτσι, όταν η οργή της Κάλι ξεφεύγει από τα όρια, ο Σίβα σπεύδει να πέσει στα πόδια της για να την σταματήσει ή, άλλες φορές, μεταμορφώνεται σε βρέφος, προκαλώντας μ’ αυτόν τον τρόπο το μητρικό της ένστικτο και τρυφερότητα. Στην θέα του συντρόφου της, η Κάλι ημερεύει και ξαναγίνεται Σάκτι. Ο Ινδουισμός μ’ αυτό διδάσκει το πως αλληλοσυμπληρώνονται τα δύο φύλα.
Όντας η θηλυκή πλευρά του Σίβα ως ο Καταστροφέας, η Κάλι δεν είναι μια έννοια που θα πρέπει να λάβουμε ελαφρά. Αντίθετα, δεν είναι τυχαίο που καλύτερα «Μητέρα», μιας και η Κάλι φροντίζει και διδάσκει σαν μητέρα, όποιον θέλει να διδαχτεί. Είναι αυτή που μέσα από τον θάνατο (τον συμβολικό θάνατο) θα διδάξει και που η πρώτη της διδαχή είναι η απαλλαγή από τον φόβο... ώστε να φέρει την αναγέννηση.
Η Κάλι στην Ινδουιστική τέχνη, αναπαριστάται συνήθως με 4 χέρια, συμβολίζοντας έτσι την πανεποπτεία της, όμως μπορεί να φανεί και με 6 χέρια, παραπέμποντας στην Σάκτι ως Ντρούγκα. Στο ένα της χέρι κρατά όπλο που μοιάζει να είναι χαντζάρα και δρεπάνι μαζί, και είναι αιματοβαμμένο -σύμβολο τόσο θανάτου, όσο και ζωής (αίμα = ζωή). Στο άλλο, κρατά ένα κομμένο κεφάλι δαίμονα. Στην πλέον συνηθισμένη της απεικόνιση, το τρίτο της χέρι είναι ανοιχτό σε κίνηση ευλογίας και το τέταρτο σε κίνηση ειρήνης, καθησυχάζοντας τον ενάρετο άνθρωπο ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί απ’ αυτήν.
Έχει τρία μάτια, που συμβολίζουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Όντας κυρίαρχος και του χρόνου, η Κάλι έχει επίγνωση όλων όσων έγιναν, γίνονται και θα γίνουν. Έχει την γλώσσα της προτεταμένη έξω, υπενθυμίζοντας ότι «πίνει το αίμα» των εχθρών της, οδηγώντας τους στον θάνατο, αλλά και ότι προσφέρει ζωή (αναγέννηση) στους ενάρετους και σ’ όσους αναζητούν ν’ απαλλαγούν από την άγνοια. Τα μαλλιά της είναι μαύρα, λυμένα ελεύθερα και πολύ πλούσια. Όπως αναφέρεται στην Ινδουιστική διδασκαλία: «όπως όλα τα χρώματα χάνονται μέσα στο μαύρο, έτσι και τα πάντα χάνονται μέσα στην Κάλι».Η Κάλι είναι γυμνή, συμβολίζοντας την απελευθέρωσή της από κάθε είδους ψευδαίσθηση και «παραπέτασμα». Στο λαιμό της κρέμεται κολιέ από κομμένα κεφάλια και χέρια. Τα κεφάλια είναι 50 στον αριθμό, συμβολίζοντας τα 50 γράμματα του Σανσκριτικού αλφάβητου. Τα κομμένα χέρια, συμβολίζουν την απελευθέρωση από τον κύκλο του κάρμα, που φέρνει η απόλυτη επίγνωση. Με το ένα της πόδι ακουμπά πάνω στο στήθος του Σίβα, που είναι ήρεμα ξαπλωμένος (ακόμα και χαρούμενος μερικές φορές) στα πόδια της. Αυτό, θυμίζει την άμεση σχέση της Κάλι με τον Σίβα, ότι μονάχα ο Σίβα μπορεί να χαλιναγωγήσει την μανία και δύναμή της αλλά και ότι χωρίς την Κάλι, ο Σίβα είναι ανίσχυρος.
Το «Κάλι», προέρχεται από το σανσκριτικό «kala», που σημαίνει «σκοτεινό» αλλά και «χρόνος». ʼλλες ονομασίες της Κάλι, είναι : ~ Καλικαμάτα, που σημαίνει «Σκοτεινή Μητέρα Γη» ~ Καλαράτρι, που σημαίνει «Σκοτεινή Νύχτα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: