Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Λόφος Γορίτσας - Αρχαία Ιωλκός - Aρχαιολογία




Ο λόφος της Γορίτσας βρίσκεται στο βάθος του μυχού του Παγασητικού κόλπου, ανατολικά του Βόλου, και έχει πλήρη έλεγχο της θάλασσας που απλώνεται μπροστά του. Αφορμή αυτού του σημαντικού γεωγραφικού χαρακτηριστικού, ήταν να κτιστεί πάνω στο λόφο αυτόν μια ισχυρή πόλη, πιθανόν από τον Φίλιππο τον Β΄, όταν οχύρωνε στρατηγικές θέσεις στη Μαγνησία. Το όνομα της πόλης μένει ακόμη και σήμερα άγνωστο, αν και κατά καιρούς διάφοροι μελετητές προσπάθησαν να την ταυτίσουν με την Ιωλκό, τη Νήλεια, το Ορμίνιο, τη Δημητριάδα. Τα τείχη της πόλης κτίστηκαν πιθανότατα από τον Κάσσανδρο στα χρόνια ανάμεσα στο 316 και 298 π.Χ. Ο παλμός της ζωής στην πόλη αυτή σταμάτησε σύντομα και οι κάτοικοί της συνοικίστηκαν περί το 294 π.Χ. στην πόλη της αρχαίας Δημητριάδας, σε ένα λόφο στην απέναντι ακτή του Παγασητικού κόλπου. Έτσι η πόλη της Γορίτσας εγκαταλείφτηκε σιγά - σιγά ως το 250 π.Χ. και έκτοτε δεν ξανακατοικήθηκε. Ο λόφος της Γορίτσας είναι σήμερα προσφιλής στους κατοίκους του Βόλου για τους χώρους περιπάτου, αναψυχής και προσκύνησης της εκκλησίας της Ζωοδόχου πηγής.
Στα νοτιοανατολικά του λόφου, το 19ο αι. ανοίχτηκαν λατομεία, που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες οικοδόμησης της σύγχρονης πόλης του Βόλου. Τα λατομεία αυτά μαζί με τα λατομεία της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, που εκτείνονται έξω ακριβώς από τον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο της Γορίτσας, πληγώνουν το περιβάλλον και καταβάλλεται προσπάθεια αποκατάστασής και προστασίας του περιβάλλοντος χώρου.
Ο αρχαιολογικός χώρος στο λόφο Γορίτσας παρουσιάζει ένα καλά διατηρημένο μικρό πόλισμα της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου. Η αρχαία πόλη ήταν κτισμένη στη νοτιοανατολική κλιτύ του λόφου και καταλαμβάνει έκταση 400 στρεμμάτων. Σχεδιασμένη σε ένα συμπαγή ιστό, ήταν οργανωμένη σε 4 τύπους οικοδομικών τετραγώνων με σύστημα κάθετων και οριζοντίων δρόμων που απείχαν μεταξύ τους περίπου 32 μ. και 45 μ...... Περισσότερα...
Στο λόφο Γορίτσας στην περιοχή που βρίσκονταν η ακρόπολη της αρχαίας Ιωλκού βρίσκεται αυτό το πανάρχαιο κτίσμα που η κάτοψη του θυμίζει πάρα πολύ το έμβλημα των ανάστροφων έψιλον ]+[. Θυμίζω την μεγάλη προιστορία της περιοχής Ιωλκού με τον Ιάσωνα, την Αργώ και την Αργοναυτική εκστρατεία. H περιοχή βρίθει από τον αρχαιολογικό πλούτο της πατρίδας μας. Το αρχαίο μνημείο απειλείτε στις μέρες μας από τη μόλυνση της πόλης του Βόλου και από τη τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ που βρίσκεται ανατολικά του και σε πολύ κοντινή απόσταση, αλλά και από τις ανεύθηνες ενέργειες του υπουργείου πολιτισμού. Όσοι είστε από Βόλο και γνωρίζετε περισσότερα καταθέστε εδώ τις πληροφορίες σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: