Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Εμπειρίες εκτός σώματος


Οι εμπειρίες ανθρώπων που διαπιστώνουν να βρίσκονται εκτός σώματος για πολλά χρόνια έχουν συσχετιστεί με φαινόμενα παραφυσικα, ψυχολογικά ή πνευματικά. Αλλά τώρα ερευνητές στην Ελβετία έχουν επισημάνει μια περιοχή στον εγκέφαλο που μπορεί να είναι υπεύθυνη γι αυτή την αντιπαράθεση. Ο νευρολόγος Olaf Blanke και οι συνάδελφοι από τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Γενεύης και της Λωζάνης έχουν βρεί ότι η ηλεκτρική διέγερση μιας περιοχής του εγκεφάλου, που ονομάζεται γωνιακή έλικα (angular gyrus) μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτη απόκριση σε δύο από τα τρία αισθητήρια συστήματα που ελεγχουν την ισορροπία, τα προθαλαμιαία και σωματοαισθητηριακά συστήματα.
Η προκύπτουσα αίσθηση είναι μία μορφή συνείδησης που αποσπάται από το σώμα και συχνά περιγράφεται ως "εμπειρία εκτός σώματος". Ο Dr. Blanke παρατήρησε αυτό το φαινόμενο, δειγείροντας ηλεκτρικά τον εγκεφάλου ενός ασθενή που υποφέρει από επιληψία του βρεγματικού λοβού. Βρήκε ότι διεγείροντας τη σωστή έλικα (που βρίσκεται προς το πίσω μέρος του εγκεφάλου στη συμβολή των βρεγματικού και κροταφικού λοβού) προκάλεσε στον ασθενή την αίσθηση σαν να "βυθίζεται στο κρεβάτι" ή να πέφτει από μεγάλο ύψος". Στα μεγαλύτερα μήκη κύματος, η διέγερση προκαλεί μία εμπειρία εκτός σώματος (Οut of Βody Εxperience) ή OBE.
Ο ασθενής περιέγραψε την εμπειρία σαν να βλέπει τον εαυτό από κάποιο ύψος, να βρίσκεται ξαπλωμένος στο κρεβάτι. Πρόσθετη διέγερση προκάλεσε στον ασθενή να αισθανθεί ότι τα χέρια του και τα πόδια του κινούνται προς το σώμα της, ακόμα κι αν ολόκληρο το σώμα της ήταν σταθερό. Η εμπειρία, εντούτοις, ήταν παροδική και εξαφανίστηκε όταν o ασθενής προσπάθησε να διαπιστώσει την παραίσθηση. Ο Dr. Blanke έγραψε μία συνοπτική αναφορά στην επιστημονική επιθεώρηση Nature ότι αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν πως μία OBE καθώς κι άλλες παραισθήσεις που αφορούν την αντίληψη του σώματος στο χώρο και την κίνηση μπορούν να προκληθούν τεχνητά με ηλεκτρική διέγερση του φλοιού. Είπε ότι οι OBE ίσως αφορούν μια δυσλειτουργία στην επεξεργασία των αισθήσεων όπως η ισορροπία και η μετακίνηση. "Είναι πιθανό ότι η εμπειρία του διαχωρισμού του εαυτού μας από το σώμα είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας να ενσωματωθούν οι σύνθετες σωματοαισθητηριακές και προθαλαμιαίες πληροφορίες", αναφέρει.
Το προθαλαμιαίο σύστημα είναι υπεύθυνο για την αποστολή πληροφοριών στον εγκέφαλο σχετικά με τη θέση και την κίνηση του κεφαλιού και το σωματοαισθητηριακό σύστημα παρέχει τις πληροφορίες στον εγκέφαλο για τη θέση του σώματος και των άκρων. Είπε ότι η γωνιακή έλικα θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό μέρος κάποιου μεγαλύτερου νευρικού κυκλώματος υπεύθυνου για τη σύνθετη αντίληψη του σώματός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: