Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009

Η Αργοναυτική εκστρατεία

Οι Αργοναύτες επάνω στο πλοίο Αργώ, 420 - 390 π.Χ.


Ο σκοπός της Αργοναυτικής εκστρατείας ήταν να φέρουν στον βασιλιά Πελία το Χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα (Αία), η οποία βρισκόταν στο βάθος της Μαύρης Θάλασσας.Το Χρυσόμαλλο δέρας ανήκε στο κριάρι, στο οποίο ανέβηκε ο Φρίξος, για να ξεφύγει από τον πατέρα του, βασιλιά του Ορχομενού της Βοιωτίας, και την μητριά του, που ήταν έτοιμοι να τον θυσιάσουν. Ο Φρίξος τελικά έφθασε στην αυλή του βασιλιά Αιήτη, ο οποίος τον δέχθηκε με τιμές και του έδωσε την κόρη του για γυναίκα. Όταν ο Φρίξος θυσίασε το κριάρι στον Δία, χάρισε το δέρμα του στον Αιήτη, ο οποίος το κρέμασε σε μια βαλανιδιά στο άλσος του Άρη και έβαλε έναν δράκοντα να το φυλά, μέρα και νύχτα.


Η αιτία της αργοναυτικής εκστρατείας ήταν η ακόλουθη: Ο βασιλιάς Πελίας της Λοκρίδας στην Θεσσαλία, είχε λάβει χρησμούς ότι θα βρει τον θάνατο από έναν απόγονο του Αιόλου και να φυλάγεται από έναν άνδρα, που θα φοράει ένα σανδάλι. Όταν ο Πελίας είδε τον Ιάσονα μπροστά του, να φοράει ένα σανδάλι μόνο στο δεξί του πόδι, για να τον απομακρύνει από κοντά του, του έδωσε εντολή να φέρει πίσω το Χρυσόμαλλο δέρας.Στην εκστρατεία πήραν μέρος όλοι οι ήρωες της Ελλάδος, πενήντα τον αριθμό, συμπεριλαμβανομένου και του Ηρακλή. Ανάμεσα τους ήταν οι Διόσκουροι, Κάστωρ και Πολυδεύκης, ο Ίδας και Λυνκέας, ο Ορφέας, ο Πηλέας, ο Μελέαγρος, ο Τυδέας, ο Αμφιάραος, και η κυνηγός Αταλάντη, η μόνη γυναίκα.


Ο αρχηγός της εκστρατείας ήταν ο Ιάσονας και όταν ζήτησαν από τον Ηρακλή, ο οποίος είχε μόλις φέρει σε πέρας τον άθλο του Ερυμάνθου κάπρου, να αναλάβει την αρχηγία, δεν το δέχθηκε.Το πλοίο για το ταξίδι, το κατασκεύασε ο Άργος, ο γιος του Φρίξου, από τον οποίον πήρε και το όνομα του, Αργώ. Ήταν φτιαγμένο από έλατα του όρους Πηλίου, υπό την καθοδήγηση της θεάς Αθηνάς. Είχε πενήντα κουπιά και στην πρύμνη η Αθηνά είχε τοποθετήσει ένα κομμάτι από την ιερή ομιλούσα βαλανιδιά των Δοδόνων. Απέπλευσαν από τις Παγασές, το λιμάνι της Ιολκού. Όταν το πλοίο έφθασε στην Μυσία, ο Ύλας, ο σύντροφος του Ηρακλή χάθηκε, ενώ πήγε να φέρει νερό και ο Ηρακλής έμεινε πίσω για να τον βρει και έτσι δεν πήρε άλλο μέρος στην εκστρατεία.Οι αργοναύτες μετά από πολλές περιπέτειες έφθασαν στο στόμιο του ποταμού Φάση, στην Κολχίδα.


Εκεί, ο βασιλιάς Αιήτης υποσχέθηκε να τους δώσει το χρυσόμαλλο δέρας, εάν ο Ιάσονας έσπερνε πρώτα τα εναπομένοντα δόντια του δράκοντα, τα οποία δεν είχε χρησιμοποιήσει ο Κάδμος στις Θήβες και να ζέψει τα δύο βόδια που έβγαζαν φωτιές από τα ρουθούνια τους και είχαν ατσάλινα πόδια.Ο Ιάσονας με την βοήθεια της Μήδειας, της κόρης του Αιήτη, η οποία τον είχε ερωτευθεί, κατάφερε να πάρει το χρυσόμαλλο δέρμα. Μαζί με την Μήδεια, πήραν τον δρόμο της επιστροφής, αλλά έπεσαν σε μια μεγάλη φουρτούνα και βρέθηκαν στην Ιταλία. Τελικά μετά από πολλές περιπέτειες έφθασαν πίσω στην Ιολκό.Η Αθηνά βοηθάει τον Τίφυ να υψώσει το κατάρτι, ενώ ο Άργος σφυρηλατεί το πλοίο, 50 μ.Χ. Ρωμαϊκό ανάγλυφο.

Οι Αργοναύτες - Οι σύντροφοι του Ιάσονα

Ιάσων, ο αρχηγός της εκστρατείαςΗρακλήςΆργος των Θεσπιών, κατασκευαστής της Αργώ,γιος του ΦρίξουΤίφυς ο τιμονιέρης, από Σίφαι της ΒοιωτίαςΚάστωρ ο Σπαρτιάτης παλαιστής και οΠολυδεύκης ο πυγμάχος αδελφός του ( οι Διόσκουροι)Ίδας, γιος του Αφαρέως της Μεσσήνης και οΛυγκέας, ο παρατηρητής, αδελφός τουΑταλάντη της Καλυδώνος, η παρθένος κυνηγόςΜελέαγρος της ΚαλυδώνοςΆκαστος, γιος του βασιλιά ΠελίαΆκτωρ, γιος του Δίων της ΦωκίδοςΆδμητος, πρίγκιπας των ΦερώνΑμφιάραος, ο μάντης από το ΆργοςΑνκαίος ο Μέγας της Τεγέας, γιος του ΠοσειδώνοςΑνκαίος ο Μικρός, Λέλεγες της ΣάμουΑσκάλαφος του Ορχομενού, γιος του ΆρηΑστερίων, γιος του ΚομήτηΑυγείας, γιος του βασιλιά Φορβάς της ΗλείαςΜπούτης των Αθηνών, ο μελισσοκόμοςΚαινέας των ΛαπήθωνΚαλαίς, ο φτερωτός γιος του Βορέα και οΖήτης, ο αδελφός τουΚάνθυς της ΕύβοιαςΚήφις, γιος του Αλίου της Αρκαδίας


Κορωνός των Λαπήθων, Γυρτών της ΘεσσαλίαςΕχίων, γιος του ΕρμήΕργίνος της ΜίλητουΕύφημος του Ταίναρου, ο κολυμβητήςΕυρύαλος γιος του Μεκίστου, ένας από τους ΕπίγονουςΕυρυδάμας των Δολόπων, από την λίμνη ΞενίαΎλας των Δρυόπων, Υποκόμος του ΗρακλήΊδμων του Άργους, γιος του ΑπόλλωναΙφικλής, γιος του Θεστίωνος της ΑιτωλίαςΙφιτός, αδελφός του βασιλιά Ευρυσθέα των ΜυκηνώνΛαέρτης, γιος του Ακρίσιου από το ΆργοςΜελαμπός της Πύλου, γιος του ΠοσειδώνοςΜόμψος των ΛαπήθωνΝαύπλιος του Άργους, γιος του ΠοσειδώνοςΤελαμώνας της Λοκρίδας, πατέρας του ΑίαντοςΟρφέας, ο ποιητής από την ΘράκηΠαλαίμων, γιος του Ήφαιστου, ΑιτωλόςΠυλαίας ο ΜυρμιδώνΠηνέλεος, γιος του Ιππάλκιμου της ΒοιωτίαςΠερικλυμένος της Πύλου, γιος του ΠοσειδώνοςΦαληρεύς, ο Αθηναίος τοξότηςΦανός ο Κρητικός, γιος του Διόνυσου και οΣτάφυλος, ο αδελφός τουΠοίας, γιος του Θαυμακούς της ΜαγνησίαςΠολύφημος, γιος του Έλατου της Αρκαδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: