Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Καλλιέργειες φυτών που θα αντανακλούν το φως του Ήλιου θα μείωναν την υπερθέρμανση του πλανήτη

Οι αγρότες θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να μειωθούν οι θερμοκρασίες και να περιοριστεί έτσι η αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, αν αναπτυχθούν κατάλληλες ποικιλίες φυτών που να αντανακλούν περισσότερο φως του ήλιου στο διάστημα. Αυτό δήλωσαν βρετανοί ερευνητές.

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο του κλίματος του πλανήτη επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, βρήκαν ότι αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να ψύξει πολλά μέρη της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής καθώς και περιοχές της Βόρειας Ασίας έως και κατά ένα βαθμό Κελσίου κατά τη θερινή περίοδο της βλάστησης, αρκετό για να κάνει μια διαφορά στον καύσωνα και την ξηρασία. Επίσης, θα οδηγούσε σε μείωση κατά 20% στην προβλεπόμενη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμός Κελσίου για αυτές τις περιοχές μέχρι τα τέλη του αιώνα, τονίζει ο Andy Ridgwell.
"Βρήκαμε ότι διάφορες ποικιλίες των περισσότερων ειδών διατροφής διαφέρουν στο μέγεθος της ανάκλασης του φωτός του ήλιου πίσω στο διάστημα," λέει ο Ridgwell, επικεφαλής της έρευνας.

Γνωρίζουμε ότι ο μηχανισμός αντανάκλασης του ηλιακού φωτός βασίζεται κυρίως στον λευκό πάγο που βρίσκεται στις πολικές περιοχές του πλανήτη. Όμως, η αύξηση της θερμοκρασίας και φυσική η τήξη των πάγων επιφέρουν το αντίστροφο αποτέλεσμα, αφού στις παλιές παγωμένες περιοχές έχουμε τώρα θάλασσα η οποία, σε αντίθεση με τους πάγους, απορροφά το ηλιακό φως συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της θερμοκρασίας. Πρόκειται για το λεγόμενο albedo effect και οι ερευνητές θεωρούν ότι τη θέση των πάγων μπορεί να πάρουν οι νέες καλλιέργειες.
Σε προσομοιώσεις ο Ridgwell υπολόγισε ότι αν η αντανάκλαση της ηλιακής ενέργειας αυξηθεί κατά 20%, θα μειωθεί κατά 1% η θερμοκρασία το καλοκαίρι σε συγκεκριμένες περιοχές (Ευρώπη, Β.Αμερική), ενώ παγκοσμίως η αρχική μείωση θα είναι περίπου 0,11%. Στο διάστημα 100 ετών λέει ο ίδιος θα απαλλαγεί η Γη από 195 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Ο ίδιος προτείνει η αύξηση της λευκαύγειας να γίνει είτε με συμβατική σκόπιμη επιλεκτική καλλιέργεια φυτών με παχύτερη αντανακλαστική κηρώδη επιφάνεια φύλλων, είτε με γενετική τροποποίηση.
"Όσο περισσότερη ενέργεια ανακλάται πίσω στο διάστημα τόσο πιο ψυχρές θα γίνονται οι θερμοκρασίες του αέρα." Κυβερνήσεις και ερευνητές σε όλο τον κόσμο διερευνούν τρόπους για να καθυστερήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας, που όπως λένε οι εμπειρογνώμονες θα φέρει κύματα καύσωνα, ξηρασίες, πιο ισχυρές καταιγίδες, μαζικές εξαφανίσεις ορισμένων ειδών και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Μια προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κριθάρι και το σόργο αντανακλούν την ηλιακή ενέργεια με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το πόσο κηρώδης είναι η επιφάνεια ενός φυτού (το καλαμπόκι για παράδειγμα έχει μια αρκετά μεγάλη κηρώδη επικάλυψη των φύλλων του οπότε αυξάνει η albedo), πώς είναι διατεταγμένα τα φύλλα ή πόσο τριχωτά είναι. Επειδή το ίδιο ενδέχεται να ισχύει για όλα τα είδη της διατροφής, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν μια στρατηγική χαμηλού κόστους που θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλες αποδόσεις, όταν πρόκειται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, σχολιάζει ο Ridgwell.Το σχέδιο αυτό είναι επίσης πολύ διαφορετικό από τα βιοκαύσιμα, διότι δεν υπάρχει ανάγκη να διαταραχθεί η παραγωγή των τροφίμων, είτε από την άποψη της απόδοσης είτε από το είδος των καλλιεργειών, πρόσθεσε. "Η ιδέα που έχουμε είναι να μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται το καλαμπόκι, για παράδειγμα, αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί μια ποικιλία που να έχει μεγαλύτερο όφελος πάνω στο κλίμα", είπε ο Ridgwell. "Δεν θα γίνει αντικατάσταση των καλλιεργειών των τροφίμων με κάτι που θα μετατραπεί σε ενέργεια." Το αποτέλεσμα αυτών των καλλιεργειών θα παρουσιαστεί κυρίως στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Ασία, όπου βρίσκονται οι περισσότερες από τις καλλιέργειες του κόσμου, πρόσθεσε. Η μείωση θα είναι ισοδύναμα με μια ετήσια παγκόσμια ψύξη άνω των 0,1 βαθμών Κελσίου, περίπου το 20% της αύξησης κατά 0,6 βαθμούς από τη βιομηχανική επανάσταση. Τα ευρήματα επίσης αυξάνουν την δυνατότητα οι γεωργοί να μπορούν να λάβουν πιστώσεις άνθρακα (στο χρηματιστήριο των εκπομπών άνθρακα) για να τους ενθαρρύνουν να αναπτύξουν ποικιλίες φιλικές προς το κλίμα, σχολιάζει ο Ridgwell. "Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλεκτική αναπαραγωγή για την βελτίωση του κλίματος", συνέχισε. "Φαίνεται να είναι πολύ εφικτό χωρίς πολλές δαπάνες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: