Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Πιστευετε στον Αγιο Βασιλη;

Ο πρώτος, ο Άγιος Βασίλειος Επίσκοπος Καισαρείας της Μικράς Ασίας, είναι ιστορικό πρόσωπο, ψηλόλιγνος και μελαγχροινός, όπως απεικονίζεται δηλαδή στις ιερές μας εικόνες και κάτοχος ιδιαιτέρας μορφώσεως (είχε σπουδάσει Γεωμετρία, Φιλοσοφία, Αστρονομία, Ιατρική, Γραμματική, Ρητορική). Ήταν ο πρώτος που δημιούργησε φιλανθρωπικά ιδρύματα, μοιράζοντας παράλληλα όλη την περιουσία του γι' αυτόν τον σκοπό. Συγκεκριμένα, κοντά στην Καισαρεία, έφτιαξε μια ολόκληρη πόλη από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ορφανοτροφεία κ.α., η οποία ονομάστηκε Βασιλειάδα. Καθιέρωσε την διανομή αγαθών, τρόφιμα ρούχα, χρήματα και κάθε είδους βοήθεια, σε φτωχές οικογένειες, άπορους κ.λπ. Πέθανε την 1η Ιανουαρίου του 379, γι' αυτό και γιορτάζουμε την μνήμη του κάθε Πρωτοχρονιά. Παλιά μάλιστα (κάποιοι το τηρούν ακόμα και σήμερα) τα δώρα δεν τα αντάλλασσαν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με το ξενόφερτο έθιμο, αλλά, ακριβώς, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βασιλείου, δηλαδή την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τις ελληνικές συνήθειες.







Ο Μέγας Βασίλειος.





Την Πρωτοχρονιά επίσης, κόβουμε και την Βασιλόπιττα. Σύμφωνα με την Παράδοση λοιπόν, την εποχή του Αγίου Βασιλείου, ήρθε ο Έπαρχος της Καππαδοκίας για να καταλάβει την Καισαρεία, με σκοπό να την λεηλατήσει. Προκειμένου να τον εξευμενίσουν για να λυπηθεί την πόλη, οι κάτοικοι συγκέντρωσαν όσα περισσότερα χρυσά κοσμήματα και χρυσές λίρες μπορούσαν για να του τα δώσουν. Ως εκ θαύματος όμως, εμφανίστηκε ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων και απομάκρυνε τον στρατό του και έτσι η πόλη απηλλάγη από την επικείμενη καταστροφή. Τότε, ο Μέγας Βασίλειος έδωσε εντολή να παρασκευασθούν μικρές πίττες, και μέσα στην κάθε μία, έβαλε από ένα πολύτιμο αντικείμενο, από εκείνα που είχαν δώσει οι κάτοικοι για τον Έπαρχο. Οι πίττες μετά από τον εκκλησιασμό, μοιράστηκαν, και με θαυματουργικό τρόπο, ο καθένας έλαβε αυτό που αρχικά είχε προσφέρει! Ύστερα από τον θάνατο του Αγίου, συνεχίστηκε η παράδοση αυτή, ανήμερα της μέρας που εορταζόταν η μνήμη του...







Ο δεύτερος, ο Αή Βασίλης ή Santa Klaus, όπως τον ξέρουμε σήμερα, δηλαδή ο χοντρούλης ασπρομάλλης με την κόκκινη στολή και τα γυαλιά, άρχισε να γίνεται δημοφιλής (στο Εξωτερικό) το 1931, όταν η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Αϊ-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας! Το κόκκινο, ήταν το χρώμα (όπως και σήμερα) της Coca-Cola! Η διαφήμιση δε αυτή, υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής, που έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν της συγκεκριμένης μάρκας, ανά τον κόσμο! Στα ελληνικά δεδομένα πρωτοεισήχθη κατά την δεκαετία του 1950-1960, κυρίως στον αστικό πληθυσμό, από τους "συγγενείς" μετανάστες, που με τις ευχητήριες κάρτες τους εισήγαγαν τον "Δυτικό" Άϊ-Βασίλη.Στην Πραγματικότητα όμως, ο Santa Klaus, δεν είναι ο Άγιος Βασίλης, αλλά ο Άγιος Νικόλας, ο οποίος επίσης φημιζόταν για την γενναιοδωρία του, και που για την Δύση, αυτός ήταν που μοίραζε τα δώρα! Στην αρχική ιστορία του Αγίου Νικολάου οι βόρειοι λαοί προσέθεσαν στοιχεία των δικών τους παραδόσεων από τους αρχαίους τους μύθους (τάρανδοι, έλκηθρο, βοηθοί ξωτικά, άστρο του Βορρά, μεγάλες κάλτσες κλπ). Εμείς βέβαια, ως γνωστόν, τον Άγιο Νικόλαο, τον θεωρούμε προστάτη των ναυτικών μας και γιορτάζουμε την μνήμη του στις 6 Δεκεμβρίου.


Η ιστορία του Santa Klaus, είναι ομολογουμένως μια γοητευτική ιστορία! Όμως ουδεμία σχέση έχει με τους πραγματικούς δικούς μας αγίους τον Άγιο Βασίλειο και τον Άγιο Νικόλαο (ή Άη Βασίλη και Άη Νικόλα, αν προτιμάτε), οι οποίοι ήταν ιστορικά πρόσωπα και ασκητικώτατοι στην μορφή και τον τρόπο ζωής.



4 σχόλια:

Unknown είπε...

ωραιο θεμα,και ωραιο χιονι στο ντεκορ.

Ελλην είπε...

Ναι είπα να βάλω και κάτι επί των ημερών που είναι οσον αφορά το θέμα ;) και το χιονάκι απαραίτητο.χεχε ;) Thanks φίλος.

Unknown είπε...

εφτιαξα συνδεσμο στον παραξενο πλανητη σε μια καινουργια σελιδα μου. πες μου αν σου αρεσει¨ http://hasvac855.blogspot.com/ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ και ευχομαι να μην βαρεθεις γρηγορα.

Ελλην είπε...

ΟΟοο σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου για την προσφορά σου. Είναι οτι καλύτερο για μένα αυτό που έκανες. Μου άρεσε ενοείται η σελίδα σου. εχεις καλό θέμα ;). Και εγω έτσι πιστεύω να μην βαρεθώ γρήγορα εκτός και αν πέσουν πολλές δουλειές μαζί, αν και δεν πιστεύω :) Σε ευχαριστώ και πάλι. καλη συνέχεια...