Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Ζούμε σε μια γιγάντια κοσμική φυσαλίδα;


Αν η έννοια της σκοτεινής ενέργειας ακούγεται απίθανη, ετοιμαστείτε για μια ακόμη πιο αλλόκοτη υπόδειξη. Η Γη μπορεί να είναι παγιδευμένη σε μια ανώμαλη φυσαλίδα του χωροχρόνου που είναι ιδιαίτερα άδεια από ύλη. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να είναι η αιτία για την φαινομενική επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος, για την οποία σήμερα η καλύτερη εξήγηση είναι η σκοτεινή ενέργεια.
Η σκοτεινή ενέργεια είναι η ονομασία που δίνεται στην υποθετική δύναμη που αναγκάζει το σύμπαν να επιταχύνει την διαστολή του με ένα διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό. Σύμφωνα με την κυριαρχούσα σήμερα αντίληψη, το 74% του σύμπαντος αποτελείται από σκοτεινή ενέργεια, το 21% από σκοτεινή ύλη και μόλις το 5% από την κανονική ύλη.
Μέχρι τώρα, δεν υπήρξε σωστός τρόπος να επιλέξει κάποιος μεταξύ της εξήγησης της σκοτεινής ενέργειας ή του κενού, αλλά μια νέα μελέτη σκιαγραφεί μια πιθανή δοκιμή του σενάριου της φυσαλίδας.
"Αν ζούσαμε σε μια περιοχή με πολύ μικρή πυκνότητα, σε ένα τεράστιο κενό, τότε ο ίδιος ο χωρόχρονος δεν θα επιταχυνόταν", είπε ο ερευνητής Timothy Clifton στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. "Τότε τα πράγματα μπορεί να μας φαίνονται μακρύτερα ό,τι είναι στην πραγματικότητα, πράγμα που καταργεί την ανάγκη της σκοτεινής ενέργειας ως ερμηνευτικού εργαλείου για τις αστρονομικές παρατηρήσεις που έχουν διαπιστώσει συνεχή διαστολή του σύμπαντος." Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν την επιταχυνόμενη διαστολή, όταν είδαν ότι ορισμένοι αστέρες τύπου σουπερνόβα απομακρύνονταν από τη Γη ταχύτερα από ό,τι θα αναμενόταν. Ο τύπος Ιa των σουπερνόβα αποτελεί ιδιαίτερα χρήσιμο δείκτη, γιατί οι εκρήξεις τους πάντα έχουν την ίδια εγγενή φωτεινότητα. Εφόσον το φως γίνεται πιο αδύναμο, όσο μακρύτερα ταξιδεύει, αυτό σημαίνει ότι όταν η έκρηξη σουπερνόβα φαίνεται αμυδρή σε μας, είναι πολύ μακριά, ενώ όταν φαίνεται πιο φωτεινή, είναι κοντύτερα.
"Η ιδέα ότι ζούμε σε ένα κενό σημαίνει ότι αποδεχόμαστε ότι ζούμε σε μια ιδιαίτερη θέση. Και το Στάνταρτ Κοσμολογικό Μοντέλο βασίζεται στην ιδέα ότι ζούμε σε μια τυπική θέση μέσα στο σύμπαν. Αυτό όμως για το κενό θα ερχόταν σε αντίφαση με την Κοπερνίκεια Αρχή", λέει ο Clifton.Οι ερευνητές της Οξφόρδης αισιοδοξούν ότι τα επόμενα χρόνια θα ξεκαθαρίσει τι ισχύει: σκοτεινή ενέργεια ή κενό-φούσκα (ή κάτι άλλο...). Το 2014 ή 2015 προγραμματίζεται μια αποστολή της NASA με τίτλο "Joint Dark Energy Mission", ένας δορυφόρος που θα εκτοξευθεί για να μετρήσει επακριβώς τη διαστολή του σύμπαντος παρατηρώντας περίπου 2.300 σουπερνόβες. Οι ερευνητές αυτοί θεωρούν ότι η παρατήρηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού σουπερνόβα θα μας επιτρέψει να διακρίνουμε αν τα αντικείμενα στο διάστημα πράγματι απομακρύνονται από εμάς ή αν το φως τους απλώς στρεβλώνεται διαφορετικά σε ένα κενό.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

iσως η φυσαλιδα κενου κ η σκοτεινη ενεργεια ειναι ενα κ το αυτο

Ελλην είπε...

Είναι ένα ενδεχόμενο και αυτό, απο οτι φαίνεται ;)