Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Διαμάντια από το διάστημα


Τα μαύρα διαμάντια που βρίσκονται μόνο σε λίγα μέρη στη Γη κατά πάσα πιθανότητα είναι κομμάτια από διαστημικό βράχο που έπεσε στη Γη, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Αυτού του είδους τα διαμάντια αποκαλούνται καρμπονάντο και βρίσκονται μόνο στη Βραζιλία και στην κεντρική Αφρική. Σε αντίθεση με τα άλλα διαμάντια, αποτελούνται από εκατομμύρια κρυστάλλους διαμαντιών, κολλημένους μεταξύ τους.

Επιπλέον, είναι πορώδη, πράγμα το οποίο προβληματίζει τους επιστήμονες. Όπως λένε, θα ήταν πολύ δύσκολο να εγκλωβιστεί αέριο σε βράχους που βρίσκονται σε βάθος 200 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης. «Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που αρχικά οδήγησε κάποιους από εμάς να σκεφτούμε ότι πιθανόν υπάρχει μια εναλλακτική προέλευση», εξηγεί ο Stephen Haggerty, γεωλόγος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στο Μαϊάμι, και συντάκτης της νέας έρευνας.
Το γεγονός της ύπαρξης των καρμπονάντο μόνο σε δύο μέρη και η απουσία τους από παραδοσιακά αδαμαντωρυχεία, έκανε μερικούς επιστήμονες να υποπτευθούν ότι η προέλευση τους είναι από το διάστημα. Ο Haggerty πιστεύει ότι προήλθαν από ένα μεγάλο αστεροειδή, περίπου ενός χιλιομέτρου, που περιείχε διαμάντια και οποίος πιθανόν να έπεσε στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια, όταν ο πλανήτης μας βομβαρδιζόταν από διαστημικούς βράχους.

Ακόμη, τα καρμπονάντο έχουν ηλικία μεταξύ 2,6 και 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Εκείνη την εποχή, η νότια Αμερική και η Αφρική ήταν μία ενιαία μάζα ξηράς, το οποίο εξηγεί γιατί τα μαύρα διαμάντια υπάρχουν μόνο εκεί.
O Haggerty και οι συνάδελφοί τους πιστεύουν ότι τα διαμάντια έχουν αρχαία και «εξωτική» προέλευση. Χρησιμοποιώντας υπέρυθρη ακτινοβολία synchrotron, εντόπισαν μέσα στα μαύρα διαμάντια υδρογόνο, που υποδεικνύει ότι προήλθαν από το πλούσιο σε υδρογόνο διαστρικό διάστημα. Εξάλλου τα αποτελέσματα των μετρήσεων μοιάζουν πολύ με αυτά που προέκυψαν από αναλύσεις διαμαντιών που βρέθηκαν σε μετεωρίτες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σκόνη από την οποία σχηματίστηκαν απελευθερώθηκε κατά την έκρηξη κάποιου άστρου πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: