Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Ανησυχία για την τρύπα του όζοντος πάνω από την Kεντρική Ευρώπη


Μία ασυνήθιστη τρύπα του όζοντος που εντοπίστηκε αυτή την εβδομάδα πάνω από την κεντρική Ευρώπη έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη δημόσια υγεία στην Τσεχία και μπορεί να επηρεάσει μία ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Ο Κάρελ Βάνιτσεκ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για το Οζον και το Ηλιακό Σύστημα (SOO) απέδωσε το φαινόμενο στα υψηλά επίπεδα της βλαπτικής για το δέρμα υπεριώδους ακτινοβολίας που έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ στην περιοχή.

Τμήματα της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας έχουν επίσης επηρεαστεί από το αραιωμένο στρώμα του προστατευτικού όζοντος.
Από στοιχεία μέσω δορυφόρου που συγκεντρώνει καθημερινά η Ολλανδική Υπηρεσία Μελέτης του Κλίματος (ΚΝΜΙ) προκύπτει ότι η εντοπισμένη τρύπα του όζοντος έχει εγκατασταθεί αυτή την εβδομάδα πάνω από ένα μεγάλο τμήμα της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας.
Η Τσεχική Μετεωρολογική Υπηρεσία (CHMU) προειδοποίησε τους κατοίκους να μην κάθονται στον ήλιο για πολύ ώρα, να χρησιμοποιούν αντηλιακές κρέμες και να φορούν γυαλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: