Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Παράξενος εξωπλανήτης



Ως ο πιο μαύρος και θερμός πλανήτης που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα, αναγνωρίστηκε ένας από τους ήδη γνωστούς εξωπλανήτες, χάρη σε νέα δεδομένα από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι δεν ήταν απλά ένας ζεστός πλανήτης, κάτι που περιμέναμε, αλλά ότι ήταν πραγματικά ζεστός», λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, JosephHarrington, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριδα. Οι θερμοκρασίες στον πλανήτη HD 149026b, που βρίσκεται 25 φορές πιο κοντά στο άστρο του απʼ ό,τι η Γη στον Ήλιο, φθάνουν τους 2040ο Κελσίου – σχεδόν τόσο ζεστός όσο μερικά μικρά άστρα. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο πλανήτης δεν αντανακλά καθόλου φως, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να είναι πιο μαύρος από το κάρβουνο. Αλλά εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης, μπορεί να φεγγοβολά σαν θράκα.Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τους λόγους που ο περίπλοκος πλανήτης είναι τόσο ζεστός. «Πολλοί άνθρωποι θα ξύνουν τα κεφάλια τους προσπαθώντας να το λύσουν», λέει ο Harrington.

Τα βαριά στοιχεία του πλανήτη –ως βαριά ορίζονται όλα τα στοιχεία πλην του υδρογόνου και του ηλίου- μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Πιστεύεται ότι περιέχει περισσότερα βαριά στοιχεία από όλα τα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος, εξαιρουμένου του Ήλιου. Αυτό οφείλεται στην εκπληκτική πυκνότητά του – οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως ανακαλύψει ότι ο πυρήνας του έχει μάζα όσο 70-90 φορές τη Γη. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι κάποιο χημικό συστατικό στην ατμόσφαιρα –παραδείγματος χάριν ένα στρώμα από οξείδιο τιτανίου- μπορεί να απορροφά το φως και επομένως να αυξάνει τη θερμοκρασία του πλανήτη. Ωστόσο, σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, το τιτάνιο υγροποιείται και πέφτει από την ατμόσφαιρα σε μορφή βροχής. «Νομίζω ότι η καλύτερη ιδέα αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε κάποιο στοιχείο που απορροφά το φως, είτε αυτό είναι οξείδιο τιτανίου είτε κάτι άλλο, το οποίο θερμαίνεται και εκπέμπει υπέρυθρες ακτινοβολίες», δήλωσε στο NewScientistο Harrington. Οι επιστήμονες έχουν σκοπό να μελετήσουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα του πλανήτη με όλα τα όργανα του Spitzer, μέσα στο 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: