Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Υπερφυσικά φαινόμενα: η αλήθεια πέρα από τη φαντασία

Παραφυσικά φαινόμενα, τηλεπάθεια, ψυχοκίνηση, μέντιουμ, φαντάσματα, καθώς και πολλά άλλα σήμερα βρίσκονται παντού γύρω μας, ενώ η πίστη σε αυτά είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Ποια είναι όμως η αλήθεια πέρα από τη φαντασία;


Τα υπερφυσικά φαινόμενα στις μέρες μας είναι παντού και η πίστη σε αυτά αυξάνει όλο και περισσότερο. Αυτό όμως που είναι πολύ πιο δύσκολο να πιστέψει κανείς είναι ο λόγος για τον οποίο όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται όλες αυτές τις αμφισβητούμενες ενδείξεις που διαιωνίζουν τους μύθους, πίσω από τους οποίους κρύβεται σχεδόν πάντα μια και μοναδική αλήθεια: το χρήμα


Σύμφωνα με αρκετές συνεντεύξεις από άτομα που μελετούν το φαινόμενο, το συμπέρασμα είναι ένα: Οι άνθρωποι θέλουν να πιστέψουν ενώ μερικές φορές δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά.
«Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι απλά θέλουν να πιστέψουν,» σχολιάζει ο Brian Cronk, καθηγητής ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο του Missouri. «Το ανθρώπινο μυαλό προσπαθεί πάντα να προσδιορίσει το λόγο που συμβαίνουν τα πάντα και όταν ο λόγος δεν είναι ξεκάθαρος, έχουμε την τάση να πλάθουμε όμορφες - φανταστικές ιστορίες.»
Σχετίζεται όμως η πίστη στο υπερφυσικό με την θρησκεία;


Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, όμως μελέτες ετών έχουν καταλήξει σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα: Οι θρησκόληπτοι άνθρωποι συνήθως ενθαρρύνονται να μην πιστεύουν στο παραφυσικό αλλά εναποθέτουν όλη τους την ενέργεια και την πίστη σε μια μόνο θεότητα, ενώ εκείνοι οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με την επικρατούσα πίστη είναι περισσότερο ελεύθεροι να πιστέψουν σε παραφυσικά φαινόμενα.
Μια μελέτη που διενεργήθηκε το 2006, αποκάλυψε ότι πολλοί φοιτητές πιστεύουν σε μέντιουμ, μάγισσες, τηλεπάθεια και άλλες αμφισβητούμενες ιδέες.


Για ποιο λόγο όμως οι άνθρωποι είναι τόσο πρόθυμοι να αποδεχτούν αδύναμες ενδείξεις για την επιβεβαίωση του αδύνατου;





Από τη μέρα που ο άνθρωπος εμφανίστηκε στη γη πιστεύει στο παραφυσικό, από τους θεούς έως τα φαντάσματα και σε οποιαδήποτε άλλη ενδιάμεση μορφή.
«Παρότι είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς με σιγουριά, η τάση για την πίστη στα υπερφυσικά φαινόμενα υπάρχει από την αρχή,» εξηγεί ο κοινωνιολόγος Christopher Bader.

Αυτό που αλλάζει είναι το αντικείμενο της πίστης. Για παράδειγμα, λίγοι άνθρωποι πιστεύουν στις νεράιδες και στα ξωτικά στις μέρες μας. Όμως καθώς η πίστη στις νεραΐδες ξεθωριάζει, άλλες δοξασίες όπως η πίστη στους εξωγήινους τείνουν να παίρνουν τη θέση τους.»
«Πρόκειται για ένα δημιούργημα της φαντασίας μας που προέρχεται από την επιθυμία να ανακαλύψουμε το αίτιο και το αποτέλεσμα,» σχολιάζει ο καθηγητής ψυχολογίας Cronk.

Οι άνθρωποι ξεκίνησαν να πιστεύουν σε υπερφυσικά φαινόμενα επειδή προσπαθούσαν να κατανοήσουν πράγματα που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν,» σχολιάζει ο Benjamin Radford, συγγραφέας και ερευνητής υπερφυσικών φαινομένων.
«Η πρόοδος δείχνει να είναι παρόμοια με αυτή της μυθολογίας: Αρχικά οι άνθρωποι δεν γνώριζαν γιατί ο ήλιος ανατέλλει και δύει καθημερινά, έτσι πρότειναν ότι υπήρχε μια θεότητα, ο Ήλιος, ο οποίος οδηγούσε το πύρινο άρμα του στον ουρανό.»

Μερικές φορές η πίστη σε δοξασίες βαδίζει στα ίδια μονοπάτια με τη θρησκεία. Αυτή η θεωρία πιθανότατα οδηγεί στην υπόθεση ότι η θρησκεία και η πίστη στα υπερφυσικά φαινόμενα συγχέονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: