Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Τι μας κρύβουν οι νεράιδες




Ψέμματα οι αλήθειες για τους νεραϊδόκυκλους


Στα δίχτυα των μαγικών τους έχουν πιάσει τους επιστήμονες οι νεράιδες, κρατώντας καλά κρυμμένα στην ασημόχρυση σκόνη τους τα μυστικά των αγρογλυφικώνΣτο σημείο μηδέν βρίσκονται μετά από 30 χρόνια οι έρευνες των επιστημόνων για την ανακάλυψη των μυστικών των νεραϊδόκυκλων. Όπως φαίνεται, τα πανέμορφα θηλυκά ξωτικά ξέρουν να κρατούν καλά κρυμμένα τα μυστικά τους και το ανεξήγητο φαινόμενο των αγρογλυφικών ή των crop-circles θα συνεχίσει να στοιχειώνει την επιστημονική έρευνα και σκέψη. Μελετητές του πανεπιστημίου της Πρετόρια, μετά από πολύχρονες έρευνες, κατέληξαν ότι οι τρεις επικρατέστερες θεωρίες για τη δημιουργία των τόπων, που κατά τη βρετανική παράδοση οι νεράιδες συναντιούνταν κι έστηναν μαγικούς χωρούς τους, είναι λανθασμένες.
Τι είναι οι νεραιδόκυκλοι;
Ας αρχίσουμε, όμως από τα βασικά! Τι ακριβώς είναι οι νεραϊδόκυκλοι; Τη μαγική κι αέρινη ονομασία διεκδικούν εδώ και δεκαετίες κυκλικοί σχηματισμοί σε διάφορα μέρη της γης, οι οποίοι περικλείουν "μπαλώματα" γυμνής γης.
Το μέγεθός τους ποικίλει, και οι κατά καιρούς ευρεθέντες έχουν διάμετρο από τα 2 ως τα 10 μέτρα. Ωστόσο, δε σταματά εδώ η ιδιαιτερότητα του φαινομένου. Αυτό, που συναρπάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι, ότι εντός του των κυκλικών σχημάτων παρατηρούνται σχηματισμοί από ψηλό γρασίδι, οι οποίοι συχνά είναι και απόλυτης συμμετρίας.
Οι επιστήμονες ξεκίνησαν ν' αναζητούν τις αρχές δημιουργίας των νεραϊδόκυκλων πριν από περίπου τρεις δεκαετίες και κάτι και τότε θεμελιώθηκαν και οι βασικές θεωρίες γύρω από το θέμα. Με τους τερμίτες, τα ραδιενεργά κατάλοιπα στο έδαφος και τα τοξικά υπολείμματα του Euphorbia damarana, ενός θάμνου που εκκρίνει δηλητηριώδες λευκό υγρό αν κοπεί τμήμα του βλαστού του, να θεωρούνται ως οι κύριοι υπαίτιοι κι όλοι νόμιζαν πως η λύση του μυστηρίου ήταν πολύ κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: