Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Η γέννηση της Σελήνης καθόρισε τη διάρκεια της ημέρας στη Γη


Η διαστημική σύγκρουση που δημιούργησε τη Σελήνη ενδεχομένως να καθόρισε τη διάρκεια της ημέρας στη Γη και να χάραξε την τροχιά στην οποία γυρίζει.
Η Σελήνη πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση ενός αντικειμένου στο μέγεθος του Άρη πάνω στη Γη πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, εκτοξεύοντας ένα σύννεφο από θραύσματα που τελικά ενώθηκαν και έγιναν μία βραχώδη σφαίρα.
Η Ρόμπιν Κάναπ, από το Southwest Research Institute του Κολοράντο, θέλησε να μάθει εάν αυτή η διαδικασία επηρεάστηκε από την περιστροφή της Γης.
Η Κάναπ έφτιαξε ένα μοντέλο στον υπολογιστή της με τη χρήση 120.000 ψηφιακών βράχων, προκειμένου να αναπαραστήσει τα δύο συγκρουόμενα σώματα. Το μοντέλο της έδειξε πως η περιστροφή της Γης πριν την πρόσκρουση ενδεχομένως να ήταν τελείως διαφορετική από αυτή που είναι σήμερα.
Πριν την πρόσκρουση, ο άξονας περιστροφής της Γης ενδεχομένως να είχε πιο απότομη κλίση και ο πλανήτης να περιστρεφόταν πολύ πιο γρήγορα, με τη μέρα να διαρκεί μόλις 4 ώρες. Το ίδιο μοντέλο έδειξε πως η κατεύθυνση της τροχιάς κατά την οποία περιστρέφεται η Γη ενδεχομένως να αντιστράφηκε με την πρόσκρουση.
Εάν η Γη περιστρεφόταν πριν την πρόσκρουση αντίθετα, η σημερινή της τροχιά και η τροχιά της Σελήνης μπορούν να εξηγηθούν πολύ εύκολα. Επιπλέον, εάν κάποτε η Γη περιστρεφόταν γρηγορότερα, τότε το υλικό που εκτοξεύτηκε με την πρόσκρουση θα ήταν αρκετό ώστε να σχηματιστεί η Σελήνη στο μέγεθος που έχει σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: