Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Η Πυραμίδα του Ελληνικού





Σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από την πόλη του Άργους, λίγο έξω από το χωριό Κεφαλάρι με την χτισμένη μέσα στη σπηλιά εκκλησία του, βρίσκεται το χωριό Ελληνικό. Αποτελείται από μερικά μόνο σπίτια αλλά είναι πολύ γνωστό, εξαιτίας του γεγονότος ότι εκεί βρίσκεται ένα κτίσμα που είναι γνωστό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό: η περίφημη Πυραμίδα του Ελληνικού.Σύμφωνα με πληροφορίες, το 1995 η Ακαδημία Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το κέντρο Δημόκριτος, απεφάνθησαν ότι το κτίσμα αυτό χρονολογείται από το 2720 π.Χ και επομένως είναι αρχαιότερο από την πρώτη αιγυπτιακή πυραμίδα, εκείνη του Ζοζέρ. Η μέθοδος χρονολόγησης που χρησιμοποιήθηκε, ήταν η οπτική θερμοφωταύγεια.










Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ειδικών τόσο για το εάν το κτίσμα αυτό είναι Πυραμίδα ή κάτι άλλο, όσο επίσης και για τη χρονολογία κατασκευής του.Ο Παυσανίας στα Κορινθιακά το θεωρεί Πολυάνδριο, στο οποίο είχαν θαφτεί οι νεκροί από τη μάχη του Προίτου με τον Ακρίσιο για τη βασιλεία του Άργους, η οποία έληξε ισόπαλη. Ο Παυσανίας λέει ότι το κτίσμα μοιάζει με πυραμίδα και προσθέτει ότι στο εξωτερικό του υπήρχαν ανάγλυφες οι ασπίδες που χρησιμοποιήθηκαν, αναφέροντας μάλιστα ότι, κατά την παράδοση, η μάχη εκείνη ήταν η πρώτη στην οποία χρησιμοποιήθηκαν ασπίδες. Επομένως καταλαβαίνουμε την αρχαιότητα του μνημείου, έστω και από αυτό το υπαινικτικό σημείο του Παυσανία.







Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρος εάν τελικά ο Παυσανίας αναφέρεται στη συγκεκριμένη πυραμίδα ή σε κάποια άλλη και αυτό γιατί στα Κορινθιακά αναφέρει πως "ερχομένοις δε εξ Άργους εις την Επιδαυρίαν". Η πυραμίδα του Ελληνικού βρίσκεται στα νότια του Άργους, πολύ μακριά από τους δρόμους που οδηγούν στην Επιδαυρία, δεδομένου ότι η τελευταία βρίσκεται στα ανατολικά. Ίσως ο Παυσανίας να αναφέρεται στην περίφημη πυραμίδα του Λυγουριού.




Υπάρχουν έντονες διαφωνίες σχετικά με τη χρονολόγηση του μνημείου. Το Υπουργείο Πολιτισμού τοποθετεί την κατασκευή της τον 4ο π.Χ αιώνα και δεν δέχεται ότι ήταν πυραμίδα. Για το λόγο αυτό, στις σχετικές πινακίδες που οδηγούν προς αυτή, η λέξη πυραμίδα βρίσκεται μέσα σε εισαγωγικά.Προσωπικά, θεωρώ ότι πρόκειται για πυραμίδα η οποία οπωσδήποτε είναι κατά πολύ αρχαιότερη από όσο θεωρεί το Υπουργείο. Μια ματιά από κοντά και μια παρατήρηση της κατασκευής και της λάξευσής της θα σας πείσουν.Ωστόσο, επειδή διατυπώνονται ενστάσεις σχετικά με το εάν όντως έγινε χρονολόγησή της από την Ακαδημία Αθηνών, νομίζω πως είναι απλό να βρει κανείς εάν πράγματι έγιναν τέτοιες έρευνες, καθώς και τα πορίσματά τους. Όπως και αν έχει το πράγμα, ακόμα και αν ο Παυσανίας αναφέρεται στην πυραμίδα του Λυγουριού, η παράδοση ότι εκεί έγινε ο πρώτος πόλεμος με ασπίδες, αποτελεί σημάντική ένδειξη παλαιότητας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: