Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

3πλο σύστημα το αστέρι του βορρά


Πολλοί θεωρούν, λανθασμένα φυσικά, ότι ο Πολικός (άλφα Μικρής Αρκτου) είναι το λαμπρότερο άστρο στον ουρανό. Στην πραγματικότητα όμως «τ αστέρι του βορρά» είναι το 48ο λαμπρότερο άστρο στον ουρανό, κι αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη του απόσταση από τη Γη που φτάνει τα 430 έτη φωτός, αν και η πραγματική του φωτεινότητα είναι 2.500 φορές μεγαλύτερη από του Ηλιου!
Πρόκειται για έναν κίτρινο υπεργίγαντα με διάμετρο 45 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο του Ηλιου. Οι θερμοπυρηνικές αντιδράσεις του υδρογόνου στον πυρήνα του έχουν πάψει προ πολλού και βρίσκεται ήδη σε μεγάλη αστάθεια με αποτέλεσμα να πάλλεται μ έναν ρυθμό που επαναλαμβάνεται κάθε 4 ημέρες.
Ο ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΟΣ «ΚΗΦΙΔΗΣ»
Πρόκειται για τον λαμπρότερο μεταβλητό «Κηφίδη» στον ουρανό. Τα άστρα αυτά (που ονομάστηκαν Κηφίδες γιατί το πρώτο άστρο του είδους τους που ανακαλύφθηκε ήταν το άστρο δέλτα στον αστερισμό του Κηφέα), διαθέτουν μια σημαντική σχέση μεταξύ της περιόδου μεταβολής του φωτός και της λαμπρότητάς τους. Τα μεγαλύτερα και λαμπρότερα από τα άστρα αυτά, πάλλονται αργά, ενώ τα μικρότερα κπάλλονται γρήγορα.
Η περιοδικότητα, όμως, της φωτεινότητάς του Πολικού Αστρου αντί να ελαττώνεται, όπως έκανε τα προηγούμενα 100 χρόνια, τελευταία (από το 2000) εμφανίζει μιαν απρόσμενη αύξηση της λαμπρότητάς του. Γεγονός που έχει «μπερδέψει» τους Αγγλους και Αυστραλούς ερευνητές οι οποίοι το παρατήρησαν και προσπαθούν να προσαρμόσουν τη θεωρία της αστρικής εξέλιξης με τις νέες τους παρατηρήσεις.
Ο Πολικός, όμως, δεν είναι ένα μονό άστρο άλλα 3 άστρα στην ίδια γειτονιά. Τον Ιανουάριο του 2006, μάλιστα, το «Χαμπλ» μας αποκάλυψε για πρώτη φορά τον πλησιέστερό του σύντροφο. Το άστρο αυτό χρειάζεται 29,6 χρόνια για να συμπληρώσει μία πλήρη τροχιά, ενώ πολύ πιο μακριά βρίσκεται το τρίτο άστρο, το οποίο χρειάζεται 42.000 χρόνια για να συμπληρώσει μία τροχιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: